Autonoom rijden

Sinds de automobiel in 1885 is uitgevonden is het snel gegaan met de technologische ontwikkelingen. Van stuurbekrachtiging naar ABS tot adaptive cruise control. Wat zal de toekomst ons brengen is de vraag? Een boek lezen achter het stuur? Of eventueel je vergadering van diezelfde dag voorbereiden in de auto? Zelf rijdende auto’s die ons van A naar B brengen zonder het stuur ook maar aan te raken.

Ontwikkelingen autonoom rijden

In de Verenigde Staten heeft Google al volledig zelfrijdende auto’s rond rijden in de staat Californie. Uit een rapport van Google blijkt wel dat er nog met enige regelmaat door de bestuurder moet worden ingegrepen om ongelukken te voorkomen. De gevestigde namen in autoland zijn hard bezig met de ontwikkeling van autonome functies ook wel Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) genoemd. Geleidelijk worden er steeds meer rijtaken van ons overgenomen. Dit jaar verschijnen de eerste auto’s met single-lane control. Dit zorgt ervoor dat auto’s in staat zijn om zelfstandig op de snelweg te rijden. De volgende stap is multi-lane control. Zoals de naam al doet vermoeden stelt dit systeem de voertuigen in staat op de snelweg zelf van rijbaan te wisselen.

autonoom-rijdenRegelgeving autonoom rijden

Het gaat niet lang meer duren. De autofabrikanten zijn er klaar voor. Er dient nog wel het een en ander aangepast te worden op het gebied van wet- en regelgeving. De eerste stap is al gezet door onze Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu . De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel om grootschalig testen op zelfrijdende auto’s wettelijk mogelijk te maken.
Januari 2016 maakte de Amerikaanse minister van Transport, Anthony Foxx, op de autoshow van Detroit bekend dat de Amerikaanse overheid 4 miljard dollar gaat investeren in autonoom rijden. Anthony Foxx gaf in zijn toespraak aan dat wij aan het begin van een nieuw tijdperk in de automotive technologie staan, met een enorm potentieel om levens te redden, uitstoot terug te dringen en mobiliteit te transformeren.